Zamolba Na Engleskom Jeziku

Zanima te kako se piše zamolba na engleskom jeziku? Zahvaljujući internetu, svjetsko tržište rada postalo je dostupno svima. Najveće prednosti imaju poznavatelji engleskog jezika. Rad za inozemce ima mnoge prednosti, a često možeš raditi iz udobnosti svojeg doma. Za to ti je potreban životopis, te kvalitetno napisana zamolba na engleskom jeziku. Prouči ovaj tekst i saznaj više o tome. Želim ti pomoći da lakše dobiješ dobar posao.

Što je zamolba?


Zamolba je pismo kojim se prijavljuješ za određeni posao. Ona se ponekad naziva i motivacijskim pismom, jer u kratkim crtama iznosi motive prijave. Uz zamolbu na engleskom jeziku pošalji popratne dokumente. To može biti životopis, dokaz o obrazovanju i preporuka prethodnih poslodavaca.

Zamolbe na engleskom jeziku nisu znatno drugačije. Poslodavci pridaju važnost svakom detalju, te čak i gramatička pogreška može biti presudna. Dobro prouči engleski jezik, te pažljivo piši svoju zamolbu. Zamolbe možemo podijeliti na dvije vrste:
  1. zamolba za posao otvorenog tipa koja se šalje potencijalnim poslodavcima na buduće razmatranje, iako trenutačno ne postoji natječaj za radno mjesto.

  2. zamolba za posao kao prijava na otvoreni natječaj.

Zamolba na engleskom jeziku


Zamolba na engleskom jeziku ima više različitih naziva. Može se reći da poslodavcu šalješ covering letter, cover letter, motivational letter, motivation letter, a letter of motivation. Kao i na hrvatskom, zamolba na engleskom jeziku sadrži četiri stavke:
  1. Zaglavlje – sadrži kontakt-podatke, te titule pošiljatelja i primatelja. Uz to treba pisati i datum slanja zamolbe.

  2. Uvod – sadrži radno mjesto za koje se prijavljuješ. Također mora zainteresirati poslodavca za nastavak čitanja tvoje zamolbe.

  3. Središnji dio – popuni svojom motivacijom za posao. Pokaži informiranost o radnom mjestu, ali nemoj pretjerivati. U ovaj dio zamolbe navedi svoje vještine, obrazovanje i dosadašnje iskustvo. Pametno je navesti iskustvo korištenja engleskog jezika. Tako će poslodavac predočiti tvoje prednosti i potencijalne koristi za tvrtku.

  4. Zaključak – obično uključuje izraze uljudnosti. Tvoja zamolba mora ostati u dobrom sjećanju, pa iskaži zahvalnost za njezino razmatranje. Također navedi koje dokumente prilažeš zamolbi. Vlastoručnom potpisu prethodi oproštajni izraz. Kod zamolbe na engleskom jeziku on obično glasi „Sincerely“ ili „Yours sincerely“.

Pisanje zamolbe na engleskom jeziku


Veoma je važan sadržaj, stil i oblikovanje zamolbe za posao. Sve navedene savjete zapravo možeš primijeniti i za hrvatske zamolbe. Nadam se da će ti oni koristiti i da ćeš dobiti željeni posao. Zamolba pruža prvi dojam o tebi, pa obratiti pozornost na sljedeća pravila i upute:
  1. Zamolba treba imati 250 do 300 riječi, te nikako ne smije biti duža od jedne stranice. Podijeli je u tri do četiri odlomka, te margine poravnaj ulijevo.

  2. Iznimku čine prijave na freelance stranice. Tu trebaš ostaviti najvažnije podatke u par rečenica. Idealna duljina je oko 50-ak riječi, u kojima ćeš sažeti svoje kvalifikacije i iskustvo u istim i sličnim poslovima. U svojoj zamolbi iskaži motivaciju i želju za suradnjom.

  3. Stil treba biti jednostavan i čitak, a pismo ne smije sadržavati pravopisne i gramatičke pogreške. Također se pobrini da rečenice nisu preduge, te da jasno iznašaju poruku. Na kraju zamoli nekog da pregleda tvoju zamolbu. Poželjno je da ta osoba dobro poznaje engleski jezik.

  4. Pismo treba personalizirati, odnosno nasloviti na osobu za zapošljavanje. Pri obraćanju se ne smije zaboraviti titula (Dear dr. Green, …). Ukoliko ne postoji način da doznaš ime te osobe, naslovi pismo na neodređenu osobu (Dear Sir / Madam, Dear Hiring Manager itd.).

  5. Svoju zamolbu prilagodi svakom poslu za koji se prijavljuješ. Sukladno tome važno je istaknuti presudne sposobnosti, obrazovanje i iskustvo. Također opiši svoje poznavanje engleskog jezika. 

  6. Da li šalješ zamolbu u papirnatom obliku? Ispiši je kvalitetno i uredno, te ne printaj zamolbu sa istrošenim tonerom. Blijeda slova ostavljaju jako neprofesionalan dojam.

Primjeri zamolbe na engleskom jeziku


Trenutačno postoje mnoge stranice koje primaju zamolbe na engleskom jeziku, te spajaju ponudu i potražnju na tržištu rada. Na njima se često nalaze i upute za pisanje zamolbi. Prouči ih, te možda pronađeš nove korisne savjete.

Primjeri zamolbe na engleskom jeziku mogu biti veoma korisni. Nije isto kada čitaš o nečemu, te kada to vidiš. U primjerima vidiš kako drugi pišu zamolbe, pa ćeš lakše smisliti kako napisati vlastitu. Samo nemoj kopirati postojeće primjere.

Obrasci za pisanje zamolbe na engleskom jeziku mogu poslužiti svakome. Odaberi onog koji ti najbolje odgovara, te ga popuni svojim podatcima.

Postoje male razlike između američke i britanske zamolbe na engleskom jeziku. Njih možeš proučiti posjetom stranica američkog sveučilišta Michigan, te britanskog sveučilišta Oxford. To su tek sitnice, ali svaki detalj ukazuje na tvoje poznavanje engleskog jezika.

Nadam se da ćeš uspješno napisati zamolbu na engleskom jeziku, te da ćeš pronaći dobar posao. Nastavi svakodnevno učiti i koristiti engleski jezik. Tako ćeš ostavljati bolji dojam kod svih poslodavaca.

Dalje možeš pročitati:

1 comments:

  1. Upravo se prijavljujem se za jedan posao u inozemstvu. Ovo mi mnogo pomaže!

    OdgovoriIzbriši